De woning energieneutraal

Bijna 15% van al het energieverbruik in Nederland gebruiken we in woningen. Door betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal. Wanneer ook nog het huishoudelijk elektriciteitsverbruik zelf wordt opgewekt wordt het zelfs een ‘nul op de meter’ woning.
Kenmerk van een energieneutraal huis is dat de energie die je gebruikt in balans is met de energie die je zelf opwekt. Die balans bereik je zo:

  1. minimaliseer je energiegebruik, en
  2. wek de energie die je nodig hebt zelf (duurzaam) op.

Het minimaliseren van je energieverbruik is maatwerk. Het is niet alleen afhankelijk van je woning en samenstelling van het huishouden. Het gaat ook over persoonlijke wensen, zoals esthetiek en comfort beleving. Om goed inzicht te krijgen in te minimaliseren van je energie is een maatwerkadvies aan te raden.
Het minimaliseren van je warmtevraag heeft vooral met je woning te maken maar raakt ook aan je douchegedrag en of je op inductie wil gaan koken. Het minimaliseren van het elektriciteitsverbruik heeft ook met comfortabel wonen te maken. Zijn de elektrische apparaten energiezuinig en is je verlichting al ver-LED? Over smaak valt niet te twisten maar LED is er ondertussen in alle denkbare fittingen, CRI’s, lichtsterktes, dimbaar en vooral kleuren. Dit is typisch iets waar men zelf mee aan de slag moet, te beginnen op internet.

LED verlichting

Energie opwekken kun je zelf doen (bijvoorbeeld met zonnepanelen), of samen met je buren via een postcode roos project en energieco-operatie. En het kan op verschillende manieren: met een energiedak voor zonne-energie, een warmtepomp met lucht- of bodemwisselaar of en hout- of pelletkachel.

Het principe berust erop dat je energie (warmte en elektriciteit) maakt op momenten dat dit goedkoop kan. Dit hoeft niet perse ook het moment te zijn dat je deze energie wil consumeren. Dit betekent dat je de energie tijdelijk moet opslaan. Dit kan gedurende een dag, weken of zelfs binnen een jaar. Voor stroom gebruiken we daarvoor het elektriciteitsnetwerk. Voor warmte creëren we zelf een opslag met een buffervat of –bak.

Voorlopig heb je dus nog wel een aansluiting nodig van je energiebedrijf (vooral in de winter). Maar je levert zelf ook stroom aan dat bedrijf (vooral in de zomer). Over een jaar gemeten heb je dus ‘nul op de meter’ staan. Je gebruikt het elektriciteitsnet als een buffer. Dit heet salderen en is tot nu toe gratis. Echter vanaf 2020 is de verwachting dat er voor salderen via de energiebelasting kosten berekend gaan worden. Vanaf dan wordt het steeds aantrekkelijk om via een accu te gaan bufferen en stappen te zetten off-grid. Op dit moment zijn reeds de eerste accu systemen zoals de Tesla Wall beschikbaar.
Nieuwsgierig naar hoe ga je verder zonder gas? Kijk hier of neem contact op.

boiler